Custom Vloeren

customvloeren.nl

Vloerverwarming

Vloerverwarming heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen bij jonge gezinnen. Vandaag is het een volwaardig alternatief voor de klassieke radiatoren. Vloerverwarming is energiezuinig, neemt geen ruimte in beslag en het voelt aangenamer aan. We bespreken hier de voordelen en de nadelen van vloerverwarming en we beantwoorden enkele van de meest gestelde vragen. Dankzij vloerverwarming is de ruimte overal even warm en voelt het fijn aan om met je blote voeten op de vloer te lopen. Waar veel mensen echter niet van op de hoogte zijn is dat bepaalde types van vloerverwarming ook geschikt kunnen zijn om ruimtes te koelen. Dit gebeurt dan door middel van koud in plaats van warm water.

Wat Is Een Vloerverwarming?

Custom Vloeren levert met onze specialisten hoogwaardige vloerverwarmingssystemen die zowel energiezuinig als betaalbaar zijn. Onze deskundige medewerkers kunnen je helpen bij het selecteren van het beste vloerverwarmingssysteem en het uitvoeren van een professionele installatie. Onze systemen kunnen op elk type vloer worden toegepast en zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen.

Krijg korting wanneer je bij Custom Vloeren vloerverwarming combineert met egalisatie en/of een mooie afgewerkte gietvloer! Een voordelige, comfortabele en duurzame manier om je huis te verwarmen. 

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een offerte op maat!

Showroom Custom Vloeren

Welke opties heb je?

Natbouwsysteem vloerverwarming wordt in het cement geplaatst. Dit type is het meest geschikt voor een nieuwbouw woning, aangezien je rekening kunt houden met de inbouwhoogte bij de installatie. Voor de installatie van een natbouwsysteem is namelijk een inbouwhoogte vereist van 15 tot 20 centimeter.

Een andere soort van vloerverwarming die vaak geplaatst wordt is een droogbouwsysteem. Deze vloerverwarming wordt geplaatst via polystyreen of gevormde piepschuimmatten.=. Het grote voordeel van dit type ten opzichte van het natbouwsysteem, is dat de inbouwhoogte van een droogbouwsysteem een stuk lager ligt.

Het is mogelijk om je vloer te verwarmen met elektriciteit. Wanneer je kiest voor elektrische vloerverwarming heb je de keuze uit drie verschillende types:
Het grote voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het een lagere installatiekost heeft dan vloerverwarming via warmwaterbuizen. De installatie van elektrische vloerverwarming verloopt algemeen gezien ook een stuk sneller en vlotter.

Bij vloerverwarming in frezen worden de buizen gelegd in sleuven aan het bovenste deel van de cementdekvloer. Door de plaatsing van de buizen aan de bovenkant kun je zonder al te veel warmteverlies snel de vloer en de ruimte erboven verwarmen.

Nieuwsgierig naar de voordelen van een vloerverwarming? Check de belangrijkste hieronder!

6 Belangrijke Voordelen Van Vloerverwarming

Custom Vloeren Keuken met gietvloer

Uniforme Verwarming

Het belangrijkste voordeel van een vloerverwarming is dat vloerverwarming in staat is om uniform een ruimte te verwarmen. In tegenstelling tot radiatoren, waar je soms met koude zones blijft zitten, geeft vloerverwarming warmte af, gelijkmatig verdeeld over de hele ruimte. Door deze gelijikmatige verwarming, voelt de kamer veel aangenamer aan en is het ook comfortabel en fijn om op je blote voeten rond te lopen in de kamer. Bij vloerverwarming gaat het verwarmen van je huis of een grote kamer ook een heel stuk sneller. Radiatoren staan vaak maar aan een enkele kant van een kamer. De zone waar de radiator staat wordt snel warm, maar het duurt een hele tijd vooraleer de zones die het verst verwijderd zijn van de radiator de gewenste temperatuur bereikt hebben.

Vloerverwarmings Diensten

Energie-Efficiënt

Wil je je huis verwarmen, zonder achteraf een hoge energierekening gepresenteerd te krijgen? Dan kom je al snel uit bij vloerverwarming als de oplossing. In vergelijking met een gewone radiator is vloerverwarming maar liefst 15 tot 25 procent meer energie-efficiënt. Het duurt namelijk minder lang om de kamer te verwarmen naar de gewenste temperatuur, aangezien vloerverwarming zich over de hele ruimte gelijkmatig verspreidt. Een radiator moet langer aan blijven staan om ook de plaatsen die het verst van de radiator verwijderd zijn op te warmen. Daarnaast moet het water van een gewone radiator ook tot een hogere temperatuur gebracht worden. Deze zaken vergen meer energie en verhogen dus je energierekening.

Betaalbaar Vloeren Stijlvol

Geen Onderhoud

Gewone radiatoren moet je regelmatig afstoffen en schoonmaken. Vloerverwarming zit onder de vloer en wordt dus niet vuil. Dit spaart je eenvoudig enkele uren per jaar uit aan onderhoud. Een ander probleem met klassieke verwarming is dat de verf van de radiatoren na enkele jaren begint af te schilferen. De verf komt los door het opwarmen en afkoelen van de radiator en het uitzetten en inkrimpen van het metaal. Hierdoor moet je om de paar jaar je radiatoren herschilderen als je wil dat ze er netjes blijven uitzien. Bij vloerverwarming heb je dit probleem niet. Eens de vloerverwarming geïnstalleerd is, hoef je er niet meer naar om te kijken.

Woonkamer Japandi Lavasteen gietvloet

Geen Allergieën

Gebruik je een heteluchtsysteem om de kamer te verwarmen? Dan wordt stof en vuil verspreid doorheen de kamer, wat allergische reacties kan veroorzaken. Gewone radiatoren stapelen ook stof op achter en tussen de onderdelen. Dit hardnekkig stof is moeilijk schoon te maken en verspreidt zich doorheen de ruimte wanneer je een raam opent. Vloerverwarming verplaatst geen lucht en stapelt ook geen stof en vuil op. Hierdoor ondervind je geen last van je stofallergie en wordt ook geen vuil verspreid doorheen de opgewarmde ruimte.

modern living room style

Architecturale Vrijheid

Vloerverwarming geeft je het voordeel dat je geen plaats moet opofferen aan radiatoren. Je kan kasten plaatsen en kunst ophangen waar je maar wilt. Je kan de kamer volledig inrichten naar jouw smaak, zonder rekening te houden met mogelijke radiatoren. De plaats die je wint dankzij de installatie van vloerverwarming kan ten opzichte van andere verwarmingssystemen kan oplopen tot maar liefst 10%. Daarnaast geeft het je kamer ook een meer open gevoel wanneer je binnenwandelt.

living room interior

Geluidloos

Last but, not least! Vloerverwarming maakt geen lawaai. Dit is misschien een leuk extraatje! Je hoort dus geen water stromen en er is ook geen verplaatsing van de lucht door de ruimte heen. De plaats die je wint dankzij de installatie van vloerverwarming kan ten opzichte van andere verwarmingssystemen kan oplopen tot maar liefst 10%. Daarnaast geeft het je kamer ook een meer open gevoel wanneer je binnenwandelt.

Vaak Gestelde Vragen Over Vloerverwarming

Is Vloerverwarming Energiezuinig?

Vloerverwarming is een heel energiezuinige manier om een kamer te verwarmen. Het is een stuk efficiënter dan verwarming via de traditionele radiator. Gemiddeld bespaar je maar liefst 15 tot 25% als je je huis verwarmt met vloerverwarming.
Bij vloerverwarming gaat er minder warmte verloren dankzij de gelijke spreiding van de verwarmingselementen. Hierdoor moet het water in de ondervloerse buizen niet zo warm te worden als het water in gewone radiatoren. Deze lagere temperatuur van het water bespaart je enorm veel energie op lange termijn. Zeker als je grote ruimtes verwarmt met vloerverwarming, zoals je woonkamer of keuken.

Wat Is De Terugverdientijd Van Vloerverwarming?

De gemiddelde terugverdientijd van vloerverwarming ligt tussen de 10 en 15 jaar bij normaal gebruik. Als je vaak gebruik maakt van je verwarming, zullen de installatiekosten een stuk sneller terugverdiend zijn. Maak je minder vaak gebruik van je verwarming, dan zal de terugverdientijd wat langer zijn. Hoewel de installatie van vloerverwarming bij een bestaande woning relatief duur is, is het een goede investering voor mensen die graag een warm huis in de zomer hebben.
Ook op vlak van onderhoud bespaar je wanneer je kiest voor vloerverwarming. Bij vloerverwarming hoef je geen radiators af te stoffen en je hoeft deze ook niet te herschilderen om de zoveel jaar.

Kun Je Ook Vloerverwarming Als Bijverwarming Gebruiken?

Ja, het is zeker mogelijk om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken. Sterker nog, op dit moment komt vloerverwarming nog altijd het meest voor als bijverwarming in combinatie met traditionele verwarming. Mensen willen hun bestaande huis na de bouw of tijdens een renovatieproject vaak toch nog voorzien van extra vloerverwarming. De redenen daarvoor zijn duidelijk. Vloerverwarming voelt heel aangenaam aan onder de voeten en is een energievriendelijke manier om je huis te verwarmen. Als je al radiatoren hebt, kan je tijdens een renovatie nog steeds vloerverwarming laten installeren. Je kan meteen genieten van alle voordelen van vloerverwarming en je kunt daarnaast nog steeds beroep doen op je radiator. Als je je bestaand, afgewerkt huis wilt voorzien van vloerverwarming, zal je vloer opengebroken moeten worden. Tegenwoordig kunnen deze werken al vrij snel afgerond worden.

Hoe Lang Gaat Vloerverwarming Mee?

De gemiddelde levensduur van vloerverwarming ligt rond de 30 tot 45 jaar. Je vloerverwarming kan bovendien levenslang meegaan als je opteert voor hoogwaardige materialen en op een normale en redelijke manier gebruikt maakt van je verwarming. Vloerverwarming gaat dus een stuk langer mee dan de traditionele radiator. Radiatoren beginnen al af te slijten na zo’n 20 jaar. De verf op radiatoren begint ook relatief snel af te schilderen. Na 10 jaar zijn de meeste radiatoren al toe aan een frisse verfbeurt.

Kan Ik Parket Of Een Tapijt Leggen Als Ik Vloerverwarming Heb?

Een parketvloer of een andere houten vloer vormt geen enkel probleem voor de installatie van vloerverwarming. Ook kun je PVC vloeren of laminaat gebruiken als je geen klassiek hout wil gebruiken. Als je opteert voor een parketvloer boven je vloerverwarming, dan kies je best voor een parket uit meerlaagshout. Zo zijn eiken vloeren uitermate geschikt om te combineren met vloerverwarming. De doosnee planken zijn niet te dik en te breed. Op die manier kan de warmte makkelijk naar boven ontsnappen, naar de ruimte die je wil verwarmen.
Je kan nog steeds een tapijt op je vloer leggen wanneer je een vloerverwarming hebt. Je moet wel met enkele zaken rekening houden. Zo leg je best je tapijt op plaatsen waar geen vloerverwarming aanwezig is, of in een zone waar slechts enkele ondervloerse buizen gelegen zijn. Ook kies je bij voorkeur voor een tapijt dat vervaardigd is uit een stof die eenvoudig warmte doorlaat en niet te dik is. Wanneer het tapijt te dik is, wordt de vloer geïsoleerd en heb je meer energie nodig om je ruimte te kunnen verwarmen.

Wat is Gemiddeld Het Prijskaartje Van Vloerverwarming Plaatsen

De prijs om een vloerverwarming te plaatsen kan variëren van 100 euro per vierkante meter tot slechts 20 euro. De prijs wordt meestal per vierkante meter aangegeven en daalt naargelang hoeveel vierkante meter vloerverwarming je wenst aan te leggen. Naast de oppervlakte, wordt de prijs ook bepaald door de vraag of je de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming gaat gebruiken. Uiteraard heeft ook de soort vloerverwarming die je wenst te installeren (elektrisch of via ondervloerse buizen) een invloed op de prijs. Wil je een offerte op maat? Wacht niet langer en vraag een offerte aan en neem vandaag nog contact met ons op!

De Gietvloer Pecialist

Heb je een project in gedachte?

Aarzel niet om

Logo Custom Vloeren
Nieuwsgierig naar onze projecten? Bekijk ons werk in actie!